Nu kommer utställningen Bamses källspanare till Arboga bibliotek

Publicerad

Brum, Nalle-Maja och Teddy står med armarna om varandra framför ett brunt plank. Katten Janson och husmusen sitter till vänster om planket.

"Bamses Källspanare" är en spännande vandringsutställning om källkritik för barn. Bamse och hans vänner anklagas för ett brott som Bamse inte har begått. Med hjälp av källkritik kan barnen hjälpa Bamse att hitta den verkliga boven. Utställningen visas 11 april –17 maj och riktar sig till elever i åldern 6–9 år.

Barn och unga blir mer och mer digitala. De spelar spel, använder internet och träffar vänner på sociala forum. Ibland är det svårt att avgöra om informationen de nås av är sann eller falsk, eller
om personer de möter digitalt är dem de utger sig för att vara. Det medför att barnen i allt tidigare ålder behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung.

I utställningen "Bamses Källspanare" får barn följa med Bamse och hans vänner i en spännande berättelse. Någon säger en massa elaka saker om Bamse och barnen ska ta reda på vem som ligger bakom ryktena. Genom att använda källkritik kan barnen hjälpa Bamse att hitta den verkliga boven i dramat. Brum, Nalle-Maja och Teddy lär barnen att ställa de källkritiska frågorna Vad, Vem, och Varför.

  • Plats: Arboga bibliotek, hörsalen
  • Tid: 11 april –17 maj

Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd från Svenska Postkodstiftelsen, och i samarbete med Story House Egmont samt Biblioteksutveckling Östergötland.