Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Rappshuset

Rappshuset är byggt med ett fristående pelarsystem i betong med betonggolv och ytterväggar av massivtegel i tre våningar.

Enligt uppgift byggdes huset 1910 med syfte att härbärgera en snickerifabrik, för i första hand möbler. Arboga har haft tradition av tillverkning av fällbara så kallade ”rosenbord”. Verksamheten gick i konkurs efter cirka 10 år och 1922 övertogs och ändrades den till konfektionsfabrik.

Stor arbetsplats

En av de mer kända fabrikörerna blev Albin Rapp, som med sitt varumärke Rappson blev vida känd även utomlands och produktnamnet lever fortfarande (byxor och skjortor).

 

Byggnaden var uppdelad så att varulager och material förvarades högst upp där även tillskärning skedde.

 

Materialet släpptes så ner i schakt för vidare hantering. En särskild enhet fanns för strykning/pressning. Sömnaden skedde i en stor öppen hall med cirka 40 pelare. Som mest arbetade här cirka 150 kvinnor. Den stora produkten var trenchcoaten.

Konstnärlig utsmyckning

1947 lät Albin Rapp, den då mycket omtalade konstnären Allan Ebeling från Torshälla dekorera trapphallen med tre stora reliefer samt varumärket med den kända ”Rappson ulven” i järnräcket.

Fabriken nåddes så småningom av textilkrisen och efter en del omkonstruktioner gick det inte längre, året var 1969-70.

Källa och illustration: Anders Jägbring

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: