Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Arbogas historia och berättelser i mobilen

Nu kan du ta del av Arbogas och spännande historia från forntid till nutid när du promenerar runt i Arboga. Trettiotvå berättelser om historiska platser och nio om offentlig konst finns inspelade på audio-appen Storyspot. Berättelserna finns på svenska och engelska.

För engelska, se längst ner på sidan för översättning.


Ladda ned app

Appen Storyspot finns att ladda ned på App Store eller Google Play


När du laddat ned appen storyspot kan du behöva söka på Arboga turistbyrå för att få fram de spottar som finns i Arboga och dess omgivningar. ljudinspelningar av historiska platser har en grön markering och konstverk en lila markering.


Det finns en numrering på varje ljudfil. Du måste klicka upp respektive ljudfil i mobilen för att se numret. Du kan med fördel starta vid Nicolai kyrkan som är numrerad med siffran ett för att sedan lyssna dig genom Arbogas historia. Skyltarnas bilder i centrala Arboga är skapade av Gun Sjödahl.


TILLGÄNGLIGHET


CENTRALA ARBOGA NORR OM ÅN

Femton av de historiska platserna ligger i de centrala delarna av Arboga, norr om Arbogaån. Det tar ca 45 minuter att promenera och lyssna på berättelserna. Total längd ca 2 kilometer. Det är lätt att gå rundan som i huvudsak går på trottoarer i centrum. Vissa delar är kullerstensbelagda och du går upp för en trappa under promenaden.


I Centrala Arboga finns även nio ljudberättelser om Arbogas tidsmärken som är konstverk som förenar historia och konst och påminner om stadens långa historia.


ARBOGA SÖDER OM ÅN

Sex av platserna ligger på platser söder om Arbogaån. Med start vid Kapellbron kan du ta del av dessa berättelser i en egen slinga.

Lyssna på berättelserna om platserna 16-21. Total längd ca 3 kilometer

Du går på asfalterade gång och cykelbanor och passerar en längre uppförsbacke.


TJURLÅNGEN

Det finns en berättelse inspelad om Halvarsborgen som ligger vid Tjurlången ca 4 kilometer öster om Arboga längsmed länsväg 572.

Borgen ligger på en höjd och det leder en stig upp på resterna av den gamla borgen.Skyltarnas bilder är skapade av Gun Sjödahl.


JÄDERSBRUK (NYHET MAJ 2020)

Vid Jädersholme finns nu elva ljudberättelser som beskriver den spännande historien om Jädersbruk. Du får veta mer om byggnaderna, platsen och historien, från Gustav Vasas vapensmedjor fram till idag.

Området är idag ett museum vackert beläget invid Arbogaån. Utställningar finns både inom och utomhus. Utställningarna inomhus är endast tillgängliga vid museets ordinarie öppettider.    

 

ÖVRIGT

Underlagen till berättelserna om de historiska platserna i Arboga och vid Jädersbruk har tagits fram i studiecirkelform av ABF Västra Västmanlands historiegrupp i Arboga och föreningen Jädersbruks vänner. Bilderna till skyltarnas i centrala Arboga är skapade av Gun Sjödahl.

Arbetet har fått stöd från Leader Mälardalen.

Ljudguide på MP3-spelare


För dig som inte har en smartphone erbjuder Arboga turistbyrå ljudguider på MP3 spelare. I lurarna berättas utvalda stycken ur Arbogas historia, och du går enkelt mellan de olika platserna med hjälp av en karta. Guidningen tar ca 30 minuter. Ljudguider  finns på svenska och engelska.


Plats: Arboga turistbyrå, Centrumleden 6.
Pris: Ingen kostnad (deposition 100 kronor).
Bokning: Arboga turistbyrå, telefon 0589-871 51.


Här kan du se Turistbyråns öppettider


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: