Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

HBTQ-böcker och filmer

HBTQ

”To love oneself is the beginning of a lifelong romance.”

Oscar Wilde


I en värld full av litteratur kan det vara lätt att gå vilse bland alla böcker och svårt att hitta det man vill läsa om. Med den här sidan vill Arboga bibliotek göra det lättare att hitta alla våra böcker och filmer med HBTQ-anknytning.

På vuxenavdelningen finns allt från deckare till feel-good böcker med kärleksteman. På faktavdelningen kan du bland annat hitta böcker som berör teologiska frågor, exempelvis Hatar Gud bögar? av Lars Gårdfeldt.

Eileen, Myles, Chelsea Girls

Cathy Catarina, Söderqvist, Fingal Olsson och hans sällsamma katt

Nina Bouraoui, Alla människor har av naturen ett begär att få veta

För tonåringar finns böcker med bland annat kärlekstema och spännande fantasy-äventyr med inslag av HBTQ. I boken Det är ju för fan livet! av Christina Cantoreggi berättar Fredrik om hur det är att vara bög, en faktabok som riktar sig till killar.

Marcus Tallberg, Att vara Alice

Marcus Tallberg, Att vara Alice

Marcus Tallberg, Splittrat glas

Marcus Tallberg, Splittrat glas

Emil Åkerö, Veckopojkvännen

Emil Åkerö, Veckopojkvännen

På barn- och ungdom finns böcker som tar upp olika teman. Bland annat kan du hitta böcker om regnbågsfamiljer, när man blir kär i en som har samma kön som sig själv, när en pojke vill klä sig i klänning. Du kan även läsa om hur det kan gå till när två pappor adopterar ett barn i boken Välkommen Tango av Justin Richardson.

Birgitta Fernström, Lilla Rosie (ny november 2018)

Birgitta Fernström, Lilla Rosie

 Becky Albertalli, Fördelen med olycklig kärlek (ny november 2018)

Becky Albertalli, Fördelen med olycklig kärlek

 Beatrice Lindberg, Trassel och de två papporna (ny november 2018)

Beatrice Lindberg, Trassel och de två papporna

I vårt filmutbud finns allt från kärlekstema till spännande filmer till gripande draman. I dramat Transamerica får vi följa Bree, en kvinna som bär på en djup hemlighet. Hon är en transsexuell kvinna. Komplikationer uppstår när hennes son behöver sin fars hjälp.

Call me by your name

Call me by your name

En fantastisk kvinna

En fantastisk kvinna

Freeheld

Freeheld

Svenska barnboksinstitutet konstaterar i sin Bokprovning 2017 att 2016 var ett år när det gav ut många romaner med personer som på ett eller annat sätt bryter mot normer. Särskilt har utgivningen av böcker som tar upp könsidentitet (transpersoner) ökat.

Och om du vet någon bra bok eller film som vi inte har - maila oss!


Vill du veta mer om H, B, T och Q?


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: