En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Krisen uppstår ofta oväntat och det kan dröja många dagar innan samhället har återhämtat sig.
När krisen är ett faktum kommer samhällets resurser fokuseras på att lösa de mest grundläggande behoven för invånarna, utan möjlighet att ta hänsyn till individuella förhållanden. Sveriges krisberedskap bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt samhälles, vår egen och våra anhörigas säkerhet.
I ditt eget ansvar ingår att:
Hur du reagerar vid en kris är svårt att veta. Oavsett vilken kris det handlar om är det viktigt att utgå från kroppens behov av värme, vatten, mat, vila, hygien och mentalt lugn. På DinSäkerhet.se finns mycket information om vad du kan göra för att förbereda dig på kriser och olyckor. Nedan följer ett exempel på en checklista från webbplatsen. Listan visar vad som kan vara bra att ha hemma för att vara förberedd vid en kris.
För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig . Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter. På DinSäkerhet.se kan du läsa om hur du kan förbereda dig inom områdena vatten, värme, mat och kommunikation. Där hittar du också checklistor med saker som är bra att tänka på eller packa i en krislåda.
Om något händer dig är det bra om dina närmast anhöriga snabbt kan kontaktas. Du kan lägga in dina anhöriga i din mobil under ICE, som står för In Case of Emergency. Läs mer på DinSäkerhet.se om hur du går till väga för att skapa ICE-kontakter.
För att så snabbt som möjligt kunna få ut information och varningar till allmänheten i allvarliga situationer finns Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).
Mer information om Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).
Köping, 10/5, kl. 18:00 - Köpings Stadsbibliotek, Västeråsvägen
Kungsör,10/5, kl. 18:00 - Kungsörs bibliotek, Drottninggatan 34
Arboga, 11/5, kl. 18:00 - Studieförbundet Vuxenskolan lokaler, Jädersvägen 1
Ingen föranmälan krävs
Välkommen!
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: 31 maj 2018
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun