Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se
Kvinna arbetar med duk

Hela vägen in i arbete

Arboga kommun förstärker sin integrationsverksamhet med en språktränings- och arbetsträningsverksamhet för nyanlända med behov av ett annat sätt att lära sig svenska.
Långtidsarbetslösa svensktalande, eller personer med behov av arbetsträning hjälper till.

I Hela ViiA hjälper deltagare varandra att få grepp om hur svenskt arbetsliv fungerar, samtidigt som de lär sig språket. Hela ViiA består av en språkträningsdel och en arbetsträningsdel. 
Med verkligheten som bas och med svensktalande kamrater lär sig deltagarna att tala svenska. Även skriv- och lästräning finns. Deltagarna ska få möjlighet att lära sig hantera dator för att kunna rapportera till Arbetsförmedling och försäkringskassa.

Med sysselsättning som verktyg

Hela ViiA har en träarbetningsverkstad, en textilverkstad och en servicegrupp, som håller i caféverksamheten för de som finns i huset. Den gruppen sköter också om de pallkragar som finns på gården för att odla blommor och grönt. I ViiA-verkstaden får deltagarna träna svenska med sysselsättning som verktyg. De får insikt i hur svenskt arbetsliv fungerar och man får visa hur man förstår instruktioner och säkerhetsföreskrifter.

Information om egenvård och friskvård

Livet består av mer än arbete. Föreningslivet blir inbjuden till Hela ViiA för att visa sin verksamhet. Vi skapar kontaktnät.

Alla deltagare i Hela ViiA får en hälsoundersökning och löpande information om egenvård och friskvård.

En bro till arbetsgivarna

När deltagare visar att de har språket, förstår hur det går till i svenskt arbetsliv och visar att de är anställningsklara, hjälper en arbetskonsulent individen att få kontakt med arbetsgivare. Konsulenten följer deltagaren tills denne kommit i arbete eller börjat studera.


Hela ViiA är till för tredjelandsmedborgare och långtidsarbetslösa, eller personer i behov av arbetsträning från hela KAK-området (Köping, Arboga, Kungsör).


Deltagare kommer till Hela ViiA genom remiss från Kommunernas socialtjänst, SFI, eller genom Arbetsförmedlingen.

Här finns information till remitterande myndighet. Pdf, 102.8 kB, öppnas i nytt fönster.


Hela ViiA är ett projekt under tre år till och med år 2022.
Projektet är finansierat med stöd av AMIF, Asyl- Migration- Integrationsfonden och Samordningsförbundet Västra Mälardalen.


Hela ViiA i nya lokaler

Vi finns nu på första våningen i Engelbrektsskolan, Nygatan 45, Arboga.

Alla verkstäder: snickeri, textil, service, yrkessvenska, skriv- och lästräning, språkträning och datorträning är nu färdigställda.

Vi tränar språket på talets grund. De praktiska övningarna består bland annat i hur deltagaren kan ta emot instruktioner för att utföra en uppgift.

Målet är att få möjligheten att komma ut i arbete/utbildning.

På plats har vi också en arbetskonsulent som kommer att hjälpa deltagare, när de är redo, att hitta lämplig arbetsgivare eller utbildning.EU
Samorningsförbundet Västra mälardalens logotyp

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer