Sofia Lööw

För Sofia Lööw har det aldrig varit någon diskussion. Efter nästan 20 år inom förskolan i Arboga trivs hon fortfarande jättebra med sitt jobb på Biet uppe på Brattberget. Genom att arbeta med förskolans egna visioner ger hon och de sex kollegorna på Biet barnen välmående och rörelse bland annat i kontakt med det rika föreningslivet i Arboga.

- Man blir förvånad hur mycket det faktiskt finns att göra i den här staden, säger hon.

Unika mål för varje förskola

Arbogas förskolor tar sedan några år fram egna visioner för verksamheten. Personalen på respektive förskola sätter sig själva ned och diskuterar fram sina unika visioner för just den förskolan. För Sofia Lööw och hennes kollegor på förskolan Biet stod det snabbt klart att hälsa och rörelse skulle stå i centrum.

- Våra egna intressen spelade stor roll, berättar Sofia Lööw som själv har ett förflutet bland annat som friidrottare och terränglöpare.

- Efter våra diskussioner drog vi ned allt genom en tratt och kom fram till att välmående och spontanrörelse skulle bli vår förskolas vision.

Förskolan Biet har två avdelningar med en personalstyrka på sju. Förskolan är vackert belägen uppe på Brattberget i anslutning till ett villakvarter och nära till Brattbergsskolan och naturområden.

Sofia Lööw är privat engagerad i idrottsrörelsen. Numera är det de tre barnens aktiviteter som styr mycket av fritiden och hon tränar själv flera gånger i veckan.

- I de tidigare åldrarna tycker alla barn om att röra sig, vara ute och leka. Men när de kommer upp i åldrarna tappar de tyvärr mycket. Det har också skett en förändring i och med alla mobiler och surfplattor. Det är lätt att de fastnar i stillasittande aktiviteter i stället för att gå ut med kompisarna och ha kul tillsammans, säger Sofia Lööw.

Många kontakter med föreningslivet

På förskolan Biet försöker Sofia och hennes kollegor visa barnen vilka möjligheter som finns. Förutom att de själva är ute på dagarna och leker, har de knutit kontakter med Arbogas föreningsliv. Sofia berättar att förskolans barn flera gånger har promenerat till Ekbackens Idrottsplats för att prova på fotboll hos Arboga Södra.

- Vi har kört övningar tillsammans med tränare, det var mycket uppskattat bland barnen.

Planer finns att även andra idrottsföreningar ska få plats i Biets verksamhet. Hockeyn står på tur och Sofia Lööw räknar upp dans och yoga som också finns med bland tankarna hos personalen.

Nu har vi fått tillgång till elcyklar där vi kan skjutsa flera barn i varje. Så nu kan vi ta oss till alla delar av stan för att besöka lekplatser och föreningar, säger Sofia Lööw. Vi vill visa barnen vilka möjligheter som finns, och det finns väldigt mycket här i Arboga.

Stormtrivs i hemstaden Arboga

Sofia Lööw är född och uppvuxen i Arboga. Efter gymnasiet jobbade hon några år innan hon började studera på Örebro Universitet. Efter det har hon jobbat inom förskolan i Arboga, den mesta tiden på förskolan Biet.

- Jag trivs jättebra både i Arboga och här på Biet säger hon. Jag skulle inte kunna tänka mig någon annan stad. Det är lugnt och skönt här men de finns ändå jättemycket saker att göra. Trots att Arboga är en liten ort finns så många olika aktiviteter och det är nära till allt.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: