Bild på Elisabeth Kaufman

Inflyttad - Elisabeth Kaufmann

Att Arboga var en fantastisk sommarstad visste Elisabeth Kaufmann när hon flyttade hit med familjen från Falun 2017 och startade Arboga Yinyogaakademi. Hon och familjen hade tillbringat flera somrar i sommarhuset i Röfors men tänkte att vintern, nej det är nog en trist historia. Men inte:

"Jag är glatt överraskad av Arboga. Den här stan har ett fantastiskt föreningsliv med massor av engagerade människor. Jag sjunger i kör, vi har Medeltidsdagar, karneval det finns bygdespel och en revy. Folk har inte upptäckt Arboga än, säger hon. Jag tror att Arboga kommer att bli en stor inflyttningskommun i framtiden".

Hon och maken Bruno bodde i Schweiz i några år innan hon tog med honom och familjen till Sverige 2003. De bodde i en lägenhet i Luzern men ville ha något större. Att köpa hus i Luzern var inte att tänkta på, de ville ha mer space, som hon säger och de letade efter ett bra ställe. Genom bekanta i Schweiz hade de fått tips på Arboga och skaffade tidigt en sommarstuga i Röfors en bit utanför stan, en fast punkt hemma i Sverige. Men valet på bostadsort föll på Falun när flyttlasset gick.


- Vi hade några grundkrav: inte för långt från Stockholm, en stad med egen karaktär, en vacker och mysig stadskärna och snösäkra vintrar. Arboga föll på snösäkra vintrar så de blev Falun.


Elisabeth arbetade som lärare i Falun samtidigt som hon utvecklade sitt stora intresse: Yoga. Så 2016 tordes hon ta steget att satsa heltid på yogan som instruktör. Ungefär samtidigt beslutade sig Elisabeth och maken Bruno för att sälja huset i Falun och flytta till något mindre. De två döttrarna hade blivit stora och det var dags för en ny fas i livet. De hade tillbringad i stort sett alla somrar i sommarhuset utanför Arboga och visste att de trivdes bra.

Dessutom fanns flera yogastudios i Falun. Men ingen i Arboga.


- Vi kände för något nytt, så vi beslutade oss för att flytta till Arboga, säger Elisabeth.


Sedan dess har hennes yogastudio växt. Från att ha hållit seminarier och utbildningar har hon nu yogaklasser fyra gånger i veckan hemma i studion vid Järntorget. Yinyoga är en variant av yoga som fokuserar på yin-delar i kroppen som skelett och bindväv, ligament och inre organ. Medan annan yoga innehåller många stående poser där musklerna behöver spännas, görs alla yinyogapositioner sittande och liggande - med avslappnade muskler. Förutom att man blir mjukare och smidigare, handlar yin om att hitta den personliga harmonin, att slappna av och känna en inre energi. När Elisabeth berättar om hur hon upplever Arboga blir det som att beskriva en yinanpassad stad. Vackert, harmoniskt, lugnt i en slags perfektion med sina kullerstenar och vackra hus.


- Jag älskar alla små butiker och den vänliga stämningen i stan. Arboga har en liten koncentrerad stadskärna. En oöverträffad stad med alla vackra hus och den fantastiska Arbogaån. När vi flyttade hit hade jag räknat med att det skulle vara ganska dött här på vintrarna. Men jag måste säga att jag är positivt överraskad. Vår första vinter här har jag absolut inte haft tråkigt.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: