Därför valde vi Arboga

Här berättar några Arbogabor om varför de har valt att flytta till Arboga. Upptäck deras personliga berättelser om vad som gör denna charmiga stad till en idealisk plats att bo, arbeta och leva i.

Karriär inom försvaret och elitbrottning är Evelinas Arbogavardag

Arbogaambassadör Sofia

SM-guldmedaljören Evelina Hulthén flyttade från Upplands Väsby för att gå på Arbogas Brottargymnasium. Att komma till Arboga som 16-åring var inte så farligt, hon upplevde både skolan och klubben som väldigt omhändertagande.

Läs mer om Evelina

När gymnasieutbildningen närmade sig sitt slut var det dags för Evelina att besluta sig om framtiden.

– Träningsförutsättningarna är jättebra här. Här finns bra sparring och duktiga, engagerade tränare. Och så tycker jag Arboga är litet och mysigt. Jag trivdes jättebra, så jag bestämde mig för att stanna och köpte en egen lägenhet.

Evelina började söka jobb och fick konsultuppdrag på försvaret. Hon trivdes och sökte sig till en fast tjänst på ett av lagren.
– Jag jobbade mig upp och blev lagsamordnare. Nu är jag UE-handläggare mot flyget. Det finns en stor bredd av yrken inom försvaret och man kan få bra möjligheter att klättra. Jag har inte högskoleutbildning men har fått möjligheter ändå. De går också på hur du är som person och hur du funkar i laget.

Utövar idrott på arbetstid

Evelina har även den annorlunda förmånen att utöva idrott på arbetstid. Hon antogs till försvarsmaktens FM-Elit, som är en möjlighet för exceptionella idrottstalanger att kunna satsa på sin sport och samtidigt jobba inom försvaret.
–Jag lägger halva min arbetstid på brottningen. Det hjälper dels i vardagsträningen men också när det är resor och tävlingar. Det är en stor förmån jag har. Mina jobbarkompisar är engagerade och tittar alltid på TV när jag tävlar. Det är jätteroligt, de är med mig på min resa hela vägen. Vi gör det tillsammans.

Evelinas resa mot OS

24-åriga Evelina är redan välmeriterad med bland annat guldmedalj från både junior-SM och senior-SM. Dessutom har hon fått representera Sverige i både VM och EM.
Och framöver väntar fler stora tävlingar med bland annat OS-kval i Turkiet!
– Det är stort, men det är bara att träna på och göra allt man kan. Det är många faktorer som ska falla på plats under en tävling. Klart man är lite nervös, man är ju taggad.

Fotografering- en kreativ paus

Även om Evelina Hulthén reser runt i världen för att delta i stora, spännande tävlingar beskriver hon livet hemma i Arboga som ganska vardagligt. Hon jobbar, tränar och umgås med vännerna hon träffade genom skolan.
– Ett litet sidointresse jag har är fotografering. Jag går gärna ut här i Arboga och fotar. Arboga är inte bara stad, här finns fina grönområden och skogar i närheten.
När jag först flyttade hit hade jag en cykel för att ta mig runt, det är bekvämt eftersom allt är så nära. Den har jag kvar och jag cyklar fortfarande överallt.

Från Holland och Kumla till Arboga

Arbogaambassadör Sofia

Stadsgården Räntmästaregården från 1700-talet ligger i centrala Arboga. Här bor Sofie och Harmen Rebel med sin familj.
– Vi träffades när vi jobbade till sjöss på ett fartyg och bodde sedan i Harmens hemland Holland.

Läs mer om Sofie och Harmen

2015 tyckte de att det var dags att bo i Sverige, att testa varandras länder. För Harmen var Sverige ett helt nytt land, för Sofie som växte upp i Kumla var trakten mer bekant även om hon inte hade någon direkt koppling till Arboga.

Välkomnade i Arboga

– Vi kände oss välkomna här, människor hälsade och var trevliga när vi var här på husvisningar.
Familjen hittade ett radhus och blev Arbogabor, de gillade läget och att staden var lagom stor.

Familjen Rebel växte och snart väcktes en längtan till något större. När den drygt 340 kvadratmeter stora Räntmästaregården och tillika vandrarhemmet kom ut till försäljning väcktes nyfikenheten.

Planer för framtiden

Vi har tidigare pratat om att det vore roligt att ha någon form av gästhus. Och här skulle vi få plats med varsitt rum till barnen och lite till.
Sagt och gjort. Familjen Rebel planerar nu inför framtiden i Räntmästaregården.
– Vi kommer att hyra ut gästrum på nedervåningen, men antagligen i mindre, enklare skala i början. Många tycker det är roligt att vi fortsätter med vandrarhemmet och säger att det behövs fler boendemöjligheter för besökare här i Arboga.

I Arboga finns utrymme till att vara kreativ och förverkliga drömmar

Arbogaambassadör Sofia

Simon Tiredal, även känd som Cykelsmeden, lämnade Köpenhamn för ett par år sen för att bosätta sig i Arboga.
– Vi väntade barn och tänkte att livet nog skulle bli lite skönare och billigare att leva här.

Läs mer om Simon

Vi kollade in bostadspriserna i andra, större städer, men såg att de var mycket lägre här. Det samma gäller för verksamhetslokal för företaget som han tog med sig.

Verksamhetslokal vid Arbogaån

Idag har han en stor och luftig lokal där han lagar och säljer cyklar intill Arbogaåns brus.

En sådan här verksamhetslokal skulle nog inte vara möjlig för mig att hyra i en storstad.

Fritidsintressen och aktiviteter

Både Simon och Tanya är aktiva med sina fritidsintressen. Simon fiskar mycket och har cykelavstånd till en fin flugfiskesjö. Tanya kom snabbt in i den lokala fotbollsklubben, både som spelare och i föreningen. Här finns även fina möjligheter för deras kreativa intressen. Simon skapar musik, hemma i lägenheten har han en musikstudio och i cykelverkstaden kan han klinka vid pianot.

Livet i en mindre stad

– Det kommer mycket frihet med att bo i en mindre stad, säger Simon.

– Jag skulle säga att Arboga passar den som gillar lugn och ro, vill ha utrymme för kreativa arbeten och plats för att tänka. Man kan se möjligheter överallt, här är det möjligt att fullfölja sin dröm.

Idag har jag max två minuter till allt

Arbogaambassadör Sofia

Ylva Hermansson Sköld arbetar som historisk guide och administrerar även Facebook-gruppen Arboga historia där 900 medlemmar forskar på Arbogas historia tillsammans. Hon blev Arbogabo när det var dags att uppdatera boendesituationen.

Läs mer om Ylva

– Eftersom jag är historisk guide är Arboga en mycket bra stad att bo i. Medeltiden sticker fram och det finns många bevarade byggnader från långt tillbaka i historien. Det finns också mycket forskning och historieskrivning att ta del av i stan. Det är viktigt för mig i arbetet som stadsguide.

Perfekt lägenhet med utsikt

Att välja Arboga i min nya livssituation var därför ganska enkelt när jag blev erbjuden en lägenhet med utsikt över tågstationen.

Allt inom räckhåll

I Arboga är det nära till det som Ylva behöver.
– Eftersom jag bor väldigt centralt har jag max två minuter till affär, station, Trefaldighetskyrkan och centrum i övrigt.

Musik och kultur i Arboga

Ylva, som tycker om musik, gillar att bo nära den historiska Trefaldighetskyrkan, dit går hon gärna och lyssnar på konserter. Arbogas musikkultur har lockat henne till staden tidigare.

En positiv känsla för staden

– För massor av år sedan bodde jag i Skinnskatteberg och på den tiden satt jag och åkte hela vägen till Arboga för att kunna vara med i en av kyrkans körer, en vokalensemble som jag tyckte jobbade med intressant musik. Redan på den tiden hade jag en positiv känsla för staden.

Arboga blev platsen för Emelies teaterplaner

Arbogaambassadör Sofia

Emelie Hertzman driver Arbogateatern. Hon och sambon Lars Lykta har sina rötter i helt andra delar av landet. Att det var just här som deras gemensamma liv skulle ta form var därför ingen självklarhet utan snarare ett resultat av Emelies sökande efter en plats där hennes teaterdrömmar kunde få landa.

Läs mer om Emelie

Efter många år i större städer längtade hon efter något mer småskaligt, närmare naturen. Men det var fler kriterier som skulle uppnås.

En plats med historia och potential

– Jag letade efter en plats med intressant historia, bra läge och förutsättningar. Jag ville ha närhet till större städer och så skulle det finnas ett turistintresse. Eftersom jag planerade att starta teaterverksamheten här måste det också finnas ett behov av det, jag ville inte bli en teater i mängden. Jag ville fylla en funktion, en roll, skapa en samlingsplats.

Upptäckten av Arboga

Efter en tids research insåg Emelie att Arboga var en plats som verkade uppfylla många av önskemålen.
– Arboga var mindre än vad jag hade tänkt, men jag såg en jättefin stadskärna. Här fanns gallerier och musik, en fin kulturstad.

Ett kreativt hem

Paret bestämde sig och köpte villan som även till viss del har blivit en kreativ verkstad. Här syr Emelie sina dräkter, hittills har hon sytt närmare 150 historiska dräkter, från 1100-1800-tal.

En familjevänlig oas

Emelie tycker också om att pyssla i trädgården.
– Det är ett härligt hus och det är bra för barn att bo här, med nära till förskola och skola och så gillar vi verkligen trädgården, vi gillar att odla

Senast uppdaterad: