Foto på bebyggelse längs Arbogaån

Korta fakta om Arboga

Arboga ligger mitt i västra Mälardalen. I söder gränsar kommunen till Hjälmaren och i de östra delarna hittar man Hjälmare kanal. Rakt genom stadskärnan flyter den vackra Arbogaån.

En rik historia

Arboga grundades under medeltiden och delar av stadskärna är klassad som riksintresse. I stadskärnan finns kullerstensgator som minner om svunna tider och vackra byggnader med en lång och intressant historia. Arboga har stadsrättigheter från 1200-talet.

I augusti varje år firas Arboga medeltidsdagar med riddarspel, hantverksmarknader, musik och föreläsningar. Den medeltida stadskärnan utgör kuliss och inramar evenemanget.

År 1435 hölls ett möte i Arboga där Engelbrekt Engelbrektsson valdes till 1435 rikshövitsman. Mötet har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Ungefär 14 100 Arbogabor

Vi är idag cirka 14 100 Arbogabor. Av dem bor cirka 11 000 i Arboga stad, cirka 300 i Götlunda och ungefär 200 i Medåker. Övriga bor på den omkringliggande landsbygden.  

Nära till det mesta

Från Arboga är det nära till många större städer, vilket gör att det går lätt att ta sig till jobb, shopping eller nöjen i större städer.


Avstånden är:

  • Eskilstuna 44 kilometer
  • Västerås 52 kilometer
  • Örebro 40 kilometer
  • Stockholm 155 kilometer
  • Göteborg 330 kilometer
  • Malmö 520 kilometer

Skolor och förskolor

I Arboga finns 15 förskolor. Fjorton är kommunala och en drivs som ett föräldrakooperativ. Tolv förskolor ligger i Arboga stad, en ligger i Medåker och en i Götlunda.  


I Arboga finns sju grundskolor. Fem ligger i Arboga stad, en ligger i Medåker och en i Götlunda.


Arboga har ett kommunalt gymnasium, Vasagymnasiet.

Vård och omsorg

Det finns två vårdcentraler och fem äldreboenden. Ett av äldeboendena ligger i Götlunda.

Mycket att göra på fritiden

Arboga har ett rikt föreningsliv med många aktiva föreningar både inom idrott och kultur. Här finns mycket att göra på fritiden. I Arboga finns badhus, ishall, slalombacke, sporthallar, golfbana, biograf, ridhus, skyttebanor, boulehall, bibliotek, utomhusbadanläggning, museer och friluftsbad. Dessutom är det nära till skog och mark var du än befinner dig i Arboga.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: