Att ha katt är ett nöje men också ett ansvar. Djurägaren har alltid ansvar för sitt djurs välbefinnande och eventuella problem som djuren kan orsaka. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Den som känner sig störd måste därför ofta själv freda sig mot att katter tar sig in i hus eller upp på altaner.
Om du misstänker att en katt far illa är det djurskyddet på Länsstyrelsen du ska kontakta. Telefon 010-224 90 00 (växel).
Ett första steg kan vara att ta kontakt med ägaren och framföra önskemål/klagomål på kattens beteende. Begär eventuellt skadestånd för de skador katten orsakat. I andra hand, ta kontakt med miljö- och hälsoskyddsenheten eller polismyndigheten.
Om du inte är beredd att ta hand om en till synes förvildad katt, mata den inte. Matar du den kan du komma att betraktas som ägare. Då bör du även ta ansvar för att ta katten till veterinär och betala eventuell vård den kan komma att behöva. Dessutom finns risk att du lockar en tam katt bort från dess hem om den kan hitta mat hos dig.
Polisen kan låta fånga in och omhänderta katten, samt fatta beslut om avlivning om ingen ägare hittas.
Sedan 1 januari 2009 har Länsstyrelsen tillsyn över djurskyddslagen som talar om hur djur ska skyddas mot lidande och sjukdom. I §§ 30-35 finns regler om hur man går tillväga vid ett omhändertagande av ett djur som far illa. Svårt sjukt eller skadat djur bör avlivas av veterinär eller polis eller i brådskande fall av någon annan. Den som avlivat djuret ska underrätta ägaren. Om detta ej är möjligt ska polisen underrättas. När det rör sig om djur som blir misshandlade ska detta anmälas direkt till polisen.
Enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över katter och hundar ”ska hundar och katter hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter”. Enligt samma lag gäller att ”en katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad får dödas av jakträttsinnehavaren (markägaren) eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten”. Det är polismyndigheten som har tillsynen över denna lag.
I förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 36 § framgår att ”husdjur och andra djur som hålls i fångenskap [ska] förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer”. Västra Mälardalens Myndighetsförbund är tillsynsmyndighet.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun