Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Specialkost

Här kan du läsa om hur du gör för att anmälan om specialkost i förskolan och skolan.


Specialkost ges främst av medicinska skäl. För att undvika att barnets/elevens mat ändras mer än vad som behövs, läs informationsbrevet innan du fyller i blanketten.

 

Nötter, jordnötter, mandel och sesam ska inte förekomma i förskolans eller skolans lokaler eftersom de kan utlösa svåra allergiska reaktioner.

Nya riktlinjer för måltider inom skolverksamheterna i Arboga Kommun är beslutade, vilket medför nya rutiner för barn/elever i behov av specialkost från och med 1 januari 2020

Specialkost av medicinska skäl

Barn och elever som av medicinska skäl (födoämnesallergi och vid sjukdom) inte kan äta alla livsmedel ska få en säker kost av motsvarande kvalitet som normalkosten. För specialkost av medicinska skäl eller annan överkänslighet, krävs ifylld specialkostblankett samt ett läkarintyg eller annat likvärdigt dokument, tillexempel ett journalutdrag från 1177, som styrker behovet av specialkost. 

 

Ifylld blankett tillsammans med styrkande intyg lämnas till skolsköterskan/personalen på förskolan. 


Blankett och informationsbrev för att ansöka om specialkost i skolanPDF

 

Blankett och informationsbrev för att ansöka om specialkost i förskolanPDF

 

Ansökan ska göras senast i maj månad och förnyas inför varje läsår.

Vid förändrade behov, kontakta skolsköterskan/förskolepersonalen omedelbart oavsett om specialkost ska tas bort eller ändras. Vid förändrat behov ska ny blankett fyllas i.

Önskemål om anpassad kost utifrån religiösa skäl

För önskemål om anpassad kost av religiösa skäl i skolan finns alltid ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ (innehåller mjölk, ägg och vegetabilier) att tillgå vid de tillfällen en av maträtterna inte kan ätas. För förskola krävs ifylld specialkostblankett underskriven av vårdnadshavare för denna kost.


Blankett och informationsbrev för att ansöka om specialkost i förskolanPDF

Önskemål om anpassad kost utifrån etiska skäl

Det finns ingen möjlighet att tillgodose önskemål om dieter, ekologiska livsmedel, visst råvaruursprung eller livsmedel fria från särskilda ingredienser. I både skola och förskola erbjuds lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga kost som är fri från köttprodukter men kan innehålla både mejeri- och äggprodukter som alternativ till den ordinarie kosten. För förskola krävs ifylld specialkostblankett underskriven av vårdnadshavare för denna kost.

 

Blankett och informationsbrev för att ansöka om specialkost i förskolanPDF

Frågor

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Ring 0589-87 000 och be att bli kopplad till skolsköterska/kostchef/biträdande kostchef, så hänvisar växeln dig till rätt person.


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer