Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Ansök om plats

Vill du ha plats i kommunal förskola ska du ansöka om plats för ditt barn senast fyra månader före det datum du vill ha en placering. När du ansöker om förskoleplats i den kommunala förskolan kan du önska den förskola du helst vill att ditt barn ska gå på. Du kan dock inte garanteras plats på en särskild förskola, men i den mån det är möjligt försöker vi att tillgodose dina önskemål.

I samband med platsansökan registrerar du ett schema för ditt barn. Schemat är baserat på dina arbetstider eller studietider.
Är du föräldraledig eller arbetssökande väljer du mellan vistelsetiderna 08:00-11:00 eller 13:00-16:00 måndag-fredag.

Allmän förskola

Från höstterminen det år ditt barn fyller 3 år har ni rätt till allmän förskola.

Den allmänna förskolan är inte någon egen skolform utan begreppet ”allmän” syftar på likvärdigheten – alla barn har rätt till förskola.

Arboga kommun erbjuder alla barn allmän förskola från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. Den allmänna förskolan är avgiftsfri och gäller 15 timmar per vecka, under grundskolans läsår mellan klockan 08:00-11:00 eller 13:00-16:00. Det innebär att barnet är ledigt under skolans lov och studiedagar, samt förskolans stängningsdagar.

Föräldraledig eller arbetssökande

Om du är föräldraledig eller arbetssökande, eller har behov av förskoleplats 15 timmar per vecka eller mindre, finns olika alternativ att välja mellan:

  1. Barnet går i förskola 15 timmar per vecka under skolan läsårstider, mellan klockan 08:00-11:00 eller 13:00-16:00, utan avgift.
  2. Barnet går 15 timmar per vecka, mellan klockan 08:00-11:00 eller 13:00-16:00, under hela året till en reducerad avgift.

Avgiftsreducering
Om barnet redan har en förskoleplats och går mer än 15 timmar per vecka, sker reducering av avgiften från 1 augusti det år barnet fyller 3 år.

Ansökan

  • Om du inte har en förskoleplats börjar du med att göra en platsansökan via länken ”Ansök om plats till förskola här”. Därefter väljer du vid behov blanketten ”Val av allmän förskola”. Om du redan har en förskoleplats, men vill ändra till allmän förskola fyller du endast i blanketten ”Val av allmän förskola”.
    Ansök om plats till förskola här
  • Val av allmän förskola Word, 259.1 kB.

Om du har skyddade personuppgifter ska du inte ansöka om plats på webben utan istället ta kontakt med barn- och utbildningsförvaltningen.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: